Mejeriteknikerprogrammet
Mejeriteknikerprogrammet Jobb och karriärer

Mejeriteknikerprogrammet

Gillar du att jobba med modern teknik i kombination med mejeriproduktion? Som mejeritekniker på Arla arbetar du i ett stort, internationellt företag där modern teknik och välkända varumärken blir en del av ditt dagliga liv.


Vi letar ständigt efter nya mejeritekniker och har därför ett samarbete med yrkeshögskolan och Mejeriteknikerprogrammet, som har 18 utbildningsplatser per år. Om du gillar att arbeta med modern teknik och livsmedel, så sök Mejeriteknikerprogrammet.

Din utbildning startar i augusti varje år och sträcker sig övre 1,5 år (60 studieveckor) och den tiden växlar mellan undervisning vid Arlas mejeri i Götene och på Kold College i Odense Danmark. För tiden i Danmark så betalar Arla Foods för resor, boende och måltider. Utöver detta är du även på praktik på något av Arlas 12 mejerier i Sverige. Under praktiken knyter du många viktiga kontakter för möjligheter till framtida anställning.

Du går i samma klass genom hela utbildningen och får vänskap, upplevelser och lärande för livet. Under praktiken kommer du i nära kontakt med produktionen och praktiska kunskaper. Utbildningen ger dig fördjupade kunskaper om modern mjölkproduktion och du får specialiserad kunskap om mejeri och teknik.

Våra mejerier

Om du vill veta mer om var Arlas mejerier i Sverige finns och vad de producerar, så läs mer på denna sida.

Våra mejerier

Vad gör en mejeritekniker?

På mejeriteknikerprogrammet lär du dig allt om mjölk, ost, smör och annat mejeri från grunden men även automation, kemi, mikrobiologi och mycket mer. För att passa som mejeritekniker så är det bra om du är nyfiken, har aptit för professionella utmaningar och är intresserad av modern teknik. Efter utbildningen kan du styra och övervaka processer, felsöka och åtgärda driftstopp, föreslå förbättringar i produktionen och arbeta med kvalitet och livsmedelssäkerhet i mejerier eller annan livsmedelsproduktion. Du får även kompetenser i livsmedelskunskap för produkter där mjölk ingår som råvara. Efter din utbildning kan du söka roller som t ex processoperatör eller förpackningsoperatör inom Arla. Du har stora chanser till jobb efter examen. Om du har ambition och rätt attityd finns det goda möjligheter till en vidare karriär inom Arla.

Hur ansöker du?

Ansökan till mejeriteknikerprogrammet görs genom yrkeshögskolan. Du kan läsa mer om utbildningen och ansökan på utbildningssamordnaren Lernias hemsida.

Hur ansöker du?